Son dakika haberi bulunmamaktadır.   Senoz Esnaf  
Senoz Deresi
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Animasyonlar | Anketler | Sitene Ekle | Mesaj Gönder | Sohbet | MircScriptİndir

HABER ARA


Gelişmiş Ara

EN ÇOK OKUNANLAR

Eğitim-Öğretim meselesine kısa bir bakış

Okunma  Yazar : Ziya Akçal
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 2292
Tarih  Tarih : 09 Haziran 2012, 01:42

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DÜNDEN BUGÜNE TÜRKİYE’NİN EĞİTİM-ÖĞRETİM MESELESİNE KISA-ÖZ BİR BAKIŞ

Bir Eğitim- Öğretim yılı daha sona erdi. Sıcaklar son haftada rehavetin çökmesine, bir an önce tatilin başlamasına vesile oldu. Öğrencilerin % 95’i okula gelmiyor. Ancak 8 Haziran Cuma günü karnelerini almaya gelirler. Sonrasında rüya gibi geçecek tatil aylarının ardından hep beraber yeni sene için Bismillah, diyeceğiz. Bu arada okullarI fiziki, sair konular ve eğitim- öğretim konusundaki yeniliklere uygun olarak hazır vaziyete getirme çalışmalarına hiyerarşik zincir içerisinde devam edilecek.

Son elli yılda eğitim - öğretimde çok büyük değişimler yaşandı. 1960’lı yıllarda 28 milyon olan ülke nüfusu, 2012’ ye gelindiğinde 75 milyonu buldu.1960 yıllarda okul sayısı 24.398, öğrenci sayısı 2.866.501, öğretmen sayısı 62.526 iken, 2012 yılına gelindiğinde Türkiye genelinde okul sayısı 60.165’e, öğrenci sayısı 25.429.670’e, öğretmen sayısı 880.317’ye ulaşmıştır.

  Ne var ki, kemiyet olarak fevkalade görünen durum yanında keyfiyet maalesef düne göre iyi değildir. Yani, eğitim – öğretim faaliyetlerinin iyiye gittiğini söyleyemeyiz. Bu benim âcizane kanaatimdir. Bugünkü teknolojinin, gelişmişliğin T’sinin bile bulunmadığı milattan 500 yıl kadar önce yaşamış Sokrates, platon, Aristo gibi filozoflar eğitim –öğretim alanında hala değerli kabul edilmekte, referans olarak alınmakta iken, son elli yılda bir düzen tutturulamamış; gelen gideni aratmıştır.

Eğitim- öğretim alanında gerçekten fevkaladelik seyrinin ne derece olduğunun farkına varabilmek için okul sayısı, öğretmen, öğrenci sayısı, teknolojik donanım gibi verilerin dışına çıkıp eğitim – öğretim konusunda neler olup bittiğinin, nereye varılmak istenildiğinin anlaşılması gerekmektedir.

İşin doğrusunu söylemek gerekirse, son elli yılda eğitim- öğretim alanında çok sayıda zikzaklar çizilmiş, asli özelliklerinin dışında tutum ve davranışlar sonucunda istenmeyen oluşumlar meydana gelmiştir. Bunun sonucu olarak ta manen ve maddeten büyük kayıplar olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Eğer işin aslına, meselenin özüne riayet edilerek, iş, ehillerine bırakılsa, ikide bir kalıptan kalıba girilerek yozlaşmaya fırsat verilmese durum böyle olmayacaktır. Olmayacağının garantisi; 600 yıl yaşayan Platon’un ‘Akademi’si, 300 yıl boyunca hizmet veren ‘Enderun’dur ki, bugün hala anıyor ve izlerine rastlıyoruz.

Günümüzde ise mağaza açılır gibi okullar açılmakta, gününü lay lay lom larla geçiren, özelliği olmayan, ehliyeti şu veya bu şekilde almış olmanın yanı sıra, emniyetsiz, şahsiyetsiz, liyakatsiz, maneviyatsız, saygısız, hoşgörü ve sevgiden, sağduyudan uzak nesiller yetiştirilmektedir. İstisnalar kaideyi bozmaz; durum gerçekten içler acısıdır.

Son on yılda eğitime ayrılan kaynak az da olsa kaliteye yansımaktadır fakat yeterli olmamaktadır. Sebebi açıktır; zamanında işler sağlam temeller üzerine oturtulamamıştır. Bir zamanlar bütçenin üçte biri savunma hizmetlerine ayrılırken, günümüzde bu oran eğitim – öğretim hizmetlerine ayrılmaktadır fakat hala sorunlar halledilememiştir.

2012-2013 eğitim- Öğretim yılına köklü değişiklikler içeren 4+4+4 sistemiyle ve farklı uygulamalar ile girilecektir. Her şey sil baştan olacaktır. 8 yıl olan zorunlu eğitim süresi, 12 yıla çıkacak. 4 yıllık ilkokuldan sonra isteyen ortaokula, isteyen imam hatip orta kısmına ve ya mesleki ortaokula devam edecek ve fakat orta öğretimin sonunda herkes zorunlu olarak lise eğitimine geçecektir.

6 ile 18 yaş arası bütün çocuklar zorunlu eğitimi almak zorunda olacaklardır. Daha önce 72 ayı tamamlayan çocuklar ilkokula başlarken, 66 ayını tamamlayanlar yanı sıra 5 yaşını dolduranlar da ailelerinin isteği ve sonrasında alacakları sağlık raporuyla 1. Sınıfa başlayabileceklerdir. Kayıtlar adrese dayalı olarak yapılacak. Okullarda kayıt anında velilerden kesinlikle bağış adı altında para talep edilemeyeceği söylenmektedir.

Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren ortaokullarda isteğe bağlı olarak Kur’an-ı kerim ve Siyer gibi derslere de yer verilecektir.

Peki, okul, derslik, öğrencilerin durumunun yanı sıra, sevgili öğrencilerimizi bilgi, beceri, davranış yönünden en iyi şekilde yetiştirmek üzere kendilerine emanet edilen saygıdeğer öğretmenlerimizin, bu saygın mesleğin hali ne olacak?

Türkiye’de toplam 79 eğitim fakültesi, bir yılda ortalama 50 bin mezun vermekte olup, halen atama bekleyen öğretmen sayısı 327 bindir. Yeterli olmayan öğretmen maaşlarına rağmen bir an evvel atanmayı bekleyen, KPSS engeliyle yıllar yılı namüsait şartlar altında hayatını idameye çalışan öğretmen sayısı oldukça fazladır. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin hali devlet okullarında çalışanlardan maalesef daha beterdir ve bir yıl görev yaptığı okulda ikinci yıl da çalışma garantisi de yoktur. Devlet okullarında çalışma koşulları ve maaş durumu da özel okullardan çok daha iyidir. Özel okullarda karar, kurucunun iki dudağı arasındadır ve öğretmenin hiçbir güvencesi de yoktur.

Devletin bütçesi de ortadadır. Mali dengeleri iyi tesis etmek, ülkeyi mali buhrana sokmadan idare etmek hükümetlerin asli görevidir. Bütün bu şartlar altında çok iyi düşünülmeli, namüsait durumların bertaraf edilip huzur içinde, yaşanır bir ülke için gereken yapılmalıdır.

Az, öz ve âcizane izahatın ardından çok değerli tüm eğitim – öğretim görevlilerine sağlık ve esenlik içinde, sevdikleriyle beraber geçirecekleri güzel bir tatil ve sonrasında aynı şekilde, sorunlardan kurtulmuş, umduklarına kavuşmuş olarak ve her bakımdan hazır şekilde göreve başlayacakları güzel bir eğitim – öğretim yılı, dileğiyle en kalbi selam, sevgi ve saygılar… 07.06.2012 Z.AKÇAL

 

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Bu Yazarın Önceki Yazıları

Son Haberler

Umut yarını değiştirme çabasıdır!07 Temmuz 2019
RadyoSenoz
 
İSTEK GÖNDER

FOTOĞRAF GALERİLERİ

Yayınlanan yazıları kaynak göstererek yayınlamak serbesttir. © Copyright 2004-2009
Yazar Girisi | Altyap: MyDesign Haber