Son dakika haberi bulunmamaktadır.   Senoz Esnaf  
Senoz Deresi
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Animasyonlar | Anketler | Sitene Ekle | Mesaj Gönder | Sohbet | MircScriptİndir

HABER ARA


Gelişmiş Ara

EN ÇOK OKUNANLAR

"Topalun İsmail Emice" vefat etti

Daha önce yaptığımız bir sohbetle sizlere tanıttığımız "Topalun İsmail Emice" vefat etti. Bu vesile ile geçen yıl yaptığımzı sohbeti tekrar yayınlamak istedik. Bütün geçmişlerimize ve İsmail amcaya Allah'dan (cc) rahmet diliyoruz.

Kategori  Kategori : Röportajlar
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 3521
Tarih  Tarih : 22 Temmuz 2011, 19:00

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

O hoo, çok hatıra var da kim onlatecek?
Biz onu "Topalun İsmail emice" olarak tanıdık. Senoz'un en uzak köylerinden birinde oturuyor.... Evlerine Başköy yoluyla daha kolay gidilir. Onun evi, bizim köyün (Ormancık'ın) tam karşısında, ormanın içinde, tek başına bir ev... Geçen aylarda Çayeli'ni ziyaretimiz esnasında onunla Çayeli'nde hemşehrilerimizin buluştuğu çay ocağının kapısında sohmet ettik. İsmail Amcanın anlatacağı çok şey var, bir kısmını bize anlattı. Keşke çok daha uzun süre onu dinleme imkânı bulabilseydik. İnşallah uzun ömürler dileyerek, yaptığımız sohbeti sunuyoruz.

*İsmail amca, biraz kendinizden bahseder misiniz?

"Topalun İsmail" derler bana. 90 yaşındayım. Benim çocukluğumda Çayeli’nde 1 tane araba vardı. Bu arabayla Nacibey, (Ormancık Köyünden) Fuat, Şener beyler o arabayla giderlerdi Rize'ye, gelurlerdi. Geri kalanlar 15 kuruşa motor, 10 kuruşa da karadan giderlerdi. Yaya olanlar da Çayeli'nden Rize'ye 4 saate giderlerdi. Rize'de bir doktor vardı. Adı Sureyya idi. Muayenesi 1 lira. Kimse yok, mahallede bir ev kiralamıştı, orada 5-6 yatakluk bir yeri hastahane gibi kullanurdi.
Çayeli'nde bir tane eczane vardı, Nacibey vekalet ederdi. Unden sonra 25 kuruş bir adomun yevmiyesi, o da çalışmak için iş yok. Unden sonra, elbise diye bişe yok, evlerde de yok. Kübre torbmasını yıkar, pontullere (pantolon) yoma vururduk. O zomonki elbise genaveç, kendir vardı. Yapabilen ondan yapardı 25 köşe, onun da başine beklerduk, küçüklere zaten düşmezdi.
Çaruk bile bulomazduk. Nerde bulensen... Yomat uyoni, yomat buyoni. Latum'den (Madenköy'den) aşağa bir yoma bulduk mi onu millet cebine kordi ki çaruğuni yomatsun. 8 saate köye (Senoz'un Uzundere ya da Başköy'ü) giderduk Çayelinden.

*Senozlular nerden gelmiş, bu konuda bilgin var mı?

Herkes bişe der. 3 Hemşin kardaş, Erzurum'den yurumiş Bi tonesi Misohor'a (Kaptanpaşa), biri de Çamlihemşin, biri de Hopa Hemşinine yerleşmişler. Böyle duymişik...

*Çayeli’nde bir eczane vardı demiştin. Bu eczane ne zaman açıldı?

1950'den sonra, Demokrat Parti zamanında Naci Bey açtı. Kim ilaç alacak, para nerde?

*Okul var mıydı, siz okula gidebildiniz mi?

Rize'de bir ortaokul vardı tahtadan. Habu Çayeli'nden giderken Büyükdere var ya o taşardı, tahta köprüyü dere alırdı. Orada bir "arkacı" vardı. 40 paraya dereyi karşıya geçururdi. Suya girer geçururdi karşuye. Deze azaldı mı tahta köpri tekrar yapelurdi, ama su gene gelur oni götururdi.
1950'den önce Halk Partisi vardı. Erzurum'a demiryolu yapıldığında, mütahitin parasını veremiyorlardı ki demiryolu hizmete açılsın....

*Çayeli'ndeki "liman" ne zaman yapıldı?

Demokrat Parti zamanında yapıldı, ne zomon yapelecekti ki!

*Halk Partisi devrinde "ezan" okumak da yasaklanmış, doğru mu?

Tabi doğru. Onu da Demokrat Parti zamanında Adnan Menderes düzeltti. Öyle yasaktı ki, Kur'ân okumak bile yasaktı, hep saklanırdık.Hocaları götürdüler. Ben Cağak'te okudum. Feyzi Hoca okuttu bizi. Beyuk hocaydi. Oyle beyuk hoca ki... Her soruya cevap verurdi. Öğretmenler de ders alurdi unden. Hacıbeyin kardeşi vardi bi de. Hacibey Mustafa'nın

*Çakeroğlu Molla Nuri Efendiyi tanır mısın?

Ooo, tonimaz miyim. Molla Nuri çok iyi biriydi. Baban ile Emicen (Çakeroğlu Cemal ile Çakeroğlu Hüseyin) bize hizar biçeyiler ormonde. Molla Nuri dayım geldi, buler neydeyiler diye... "Bizum rahatumuzi bozma" dedum. Çiktuk eve kahvalti yaptuk, çok güzel sesi vardi. Çakiroğlu sevelur birisiydi. Çakeroğli Nuri deyip geçme. O vakitte, o yokluk zomoninde 40 nüfusu bakti, ne haber? Çakiroğli Nuri deyup geçmayun, siz 3 nüfus bakemeyisiz!

*İstanbul'e gittun mi hiç?

Yok hiç gitmedum, hep buradaydum.

(Bu arada, sohmeti dinleyen bazı arkadaşlar söze karıştı ve 'siyaset'ten sordular...) O da şöyle cevap verdi: Halk Parti zomoninde çok çektuk. Seğerlere vergi alurlerdi, "tahsildar geleyi" derlerdi, hep kaçarduk. Para verensiz derlerdi, e para yok ki! Demokrat Parti geldi. Güneş doğdi. Allah rahmet etsun onlara, Allah razı olsun. Millet adom oldi. Millet konişmağa başladi. Demokrat Partiden sonra Süleyman bey de iyiydi. 27 Mayis'ı yapenleri herkes idare edemezdi. Kafasi da çalişeyidi. Şimdi bu hukümet de eyi geleyi bağa, ama onlardan eyi değil, rahmetli Menderes'in Demokrat Parti'sinden eyi değil yani.

*Yayla hatirasi var mi?
O hoo, çok hatıra var da kim anlatecek. Eskiden 22 seğere çobanluk ettum, Pelat yeylesinde. Kater ile gelurdi yükler. Horon oynar, turki derduk. Sırtile yeyleden aşağa katuk getur, sat. 1 kilo gazyağı bir sene giderdi bir eve, ne haber?. İdareli kullanırdık.

*Lüküs ne zaman çıktımıştı?

Bunlar hep Demokrat Parti zamanında çıktı. Demokrat Parti geldi, Türkiye'ye güneş doğdi. (Görüşen: F.Ç.)
*
(Bu röportaj 11 Haziran 2010 tarihinde bu sitede yayınlanmıştı.)

senozderesi.com haber merkezi


Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Röportajlar

En Çok Okunan Haberler

Umut yarını değiştirme çabasıdır!07 Temmuz 2019
RadyoSenoz
 
İSTEK GÖNDER

FOTOĞRAF GALERİLERİ

Yayınlanan yazıları kaynak göstererek yayınlamak serbesttir. © Copyright 2004-2009
Yazar Girisi | Altyap: MyDesign Haber