Dede mesleğini devam ettiriyorlar

Açıklama: İstanbul Kayışdağı'nda faaliyet gösteren İmaj Yapı'nın sahipleri, dede mesleğini devam ettiren hemşehrilerimizden biri. Dekorasyon ve restorasyon konusunda uzman olan İmaj Yapı, geleceğe umutla bakıyor. İmaj Yapı'nın sahipleri Hüseyin ve Salim Çakır kardeşlerle görüştük.
Kategori: Röportajlar
Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2009
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 11:38
Site: Senoz Deresi
URL: http://www.senozderesi.com/haber_detay.asp?haberID=455


İstanbul Kayışdağı'nda faaliyet gösteren İmaj Yapı'nın sahipleri, dede mesleğini devam ettiren hemşehrilerimizden biri. Dekorasyon ve restorasyon konusunda uzman olan İmaj Yapı, geleceğe umutla bakıyor. İmaj Yapı'nın sahipleri Hüseyin ve Salim Çakır kardeşlerle görüştük. Her fırsatta köye gittiklerini ifade eden Çakır kardeşler, işlerini büyütmeyi de planlıyor.

*Önce sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Ben Hüseyin Çakır. Çayeli, Senoz yöresi Ormancık Köyü (Yukarıki Arekner mahallesinden) Çakıroğluları ailesindenim. Eski ev ustalarından merhum Hüseyin Çakır’ın torunu, uzun yıllar Çayeli'nde marangozluk yapan Sabri Çakır'ın da oğluyum.

*Bu mesleğe ne zaman ve nasıl başladınız?
Benim bu mesleğe başlamam biraz plansız oldu. Ben okula gidiyordum. Daha değişik düşüncelerimiz vardı. Ama okulu aksattığımız için ve babamızın da marangoz dükkânı olduğu için bir yerde tercih hakkımız olmadan kendimizi atölyede bulduk.

*Şu anki firmanızı tanıtır mısınız?
Bu firmayı 2002 yılında kurduk; İmaj Yapı olarak. Babam Çayeli'nde uzun yıllar bu işi yaptı. Ama daha çok fenni kovan yapardı. Babamın işlettiği atölye, (Çayeli, Hopa Caddesi üzerinde) 1989 yılına kadar faaliyetteydi. 1989'dan sonra İstanbul'a geldik. 2002 yılına kadar İçerenköy'de aynı işi devam ettirdik. Kayışdağı'ndaki bu atölyeye ise 2006'da geldik.

*İş ortağınız var mı?
İmaj Yapı, bir aile firmasıdır. Ağabey-kardeş olarak çalışıyoruz. Ve Kayışdağı'nda az da olsa yeni bir istihdam sağladık, yatırım yaptık. Stajyerlerle birlikte 12 kişiye istihdam sağlamış oluyoruz. 300 metrekare çalışma alanımız vardır. Makina parkımız ihtiyaçlarımızı karşılar mahiyettetir. Dedemizden kalan makinalar da var, ek olarak aldığımız makinalarımız da var.

*Daha çok ne tür işler yapıyorsunuz?
Dekorasyon ve ağırlıklı olarak tarihî eserlerin restorasyon işlerini yapıyoruz. Ahşap ağırlıklı, doğrama ve mobilya işleri de yapıyoruz.

*Restorasyonunu yaptığınız işler arasında nereler var?

Yıldız Şarayı, Çayeli Sahil Camiinin ahşap kapıları ve tarihî Ormancık Köyü camisinin restorasyonunda da katkımız var. Ahşap konusunda meşhur Asaf Çakır'ın oğlu kadromuzdadır. İşin ehli tarafından "Ahşap Profesörü" olarak tarih edilen merhum Asaf Çakır, babamla öz amca çocuklarıdır.

*Köye doğru gidelim... Senoz yöresiyle ilgili düşünceleriniz?
Sık sık köye gittiğimiz için köy hasreti çekmiyoruz. Ama köylerimizi elbette çok seviyoruz. Ve mümkün olduğu kadar köy geleneğini burada, İstanbul'da yaşatıyoruz.

*Senozderesi.com hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
İyi buluyoruz, memnunuz. Köylerimizle, bölgemizle ilgili haberleri görüyor ve okuyoruz. Köylerimizden ve yaylalarımızdan ulaşamadığımız yerleri orada görüyor ve tanıyoruz, izliyoruz. Her akşam olmazsa da zaman buldukça siteye bakıyoruz. Senoz sayfası devamlı açık ekranımızda. Aynı zamanda bilmeyenlere de bu siteyi tanıtıyoruz.

*Senozlu olmayanlar bu siteyi nasıl buluyor?
Bizim siteye girmek isteyen, önce senozderesi.com’a giriyor, ordan bizim reklama tıklıyarak bizim sitemize giriyor. Dolayısıyla Senoz'u tanıtmaya devam ediyoruz.

*Kriz sizi etkiliyor mu?
Şu anda çok şükür, kriz bize ulaşmadı. Allah nazardan saklasın. İnsanların bir tedirginliği var.
*
senozderesi.com haber merkezi/ 12.11.2008