Orman köylüleri toplantıları Uzundere Köyünde

Açıklama: Orman Genel Müdürlüğü'nün öncelikli hedef kitlelerinden biri olan orman köylülerinin eğitimine ve bilgilendirilmesi yönelik olarak yapılan programa uygun olarak Çayeli Orman İşletme Şefliği'nin bu seferki durağı Senozderesi'nin Uzundere Köyü oldu.
Kategori: Haberler
Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2010
Geçerli Tarih: 19 Mart 2024, 11:17
Site: Senoz Deresi
URL: http://www.senozderesi.com/haber_detay.asp?haberID=816



 
Orman Genel Müdürlüğü'nün öncelikli hedef kitlelerinden biri olan orman köylülerinin eğitimine ve bilgilendirilmesi yönelik olarak yapılan programa uygun olarak Çayeli Orman İşletme Şefliği'nin bu seferki durağı Senozderesi'nin Uzundere Köyü oldu.

 
Uzundere bir orman köyü olarak tarihi, mimarisi ve ahşap evleri ile dikkat çeken bir köy. Köye girişte kendinizi mis gibi kokan bir orman havası içinde buluyorsunuz. İnsan burada bir oh çekmeden edemiyor. Havanın da güzel olması bu birlikteliğe ayrı bir tat katıyor. Bunun yanında ağaçların yeni yeni uyanışı yanında açan çiçekler, gürleyerek akan dere, buz gibi içilen suları bu güzelliğe bir başka hava katıyor.
Köye girişte köylüler bizleri köy camisinin avlusunda çok sıcak bir şekilde karşılıyorlar. Hal hatır sorduktan sonra asıl konuya geçmek istiyoruz. İlk olarak Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt başlıyor anlatmaya. Ali Türüt yaptığı anlatımlarında özetle ‘’Amacımız bu eğitim ve toplantılarda sizleri bilgi ile donatmak ve haklarınızı hatırlatmaktır. Biliyorsunuz bu köyde kadastro çalışması tamamlandı. Herkes tapusu yokken tapusuna kavuştu. Herkese hayırlı olsun. Bundan sonra 2B çalışmaları olacak ve zamanı geldiğinde sizleri haberdar edeceğiz. Bu köyde bildiğiniz gibi kestane ormanlarımız var. Fakat kestane ağaçları üzerinde kestane dal kanseri denen bir hastalık türedi. Orman Bölge Müdürlüğümüz bu konuda yoğun mesai harcıyor ve projeler geliştiriyor. Bu kapsamda bu köy sınırları içinde belirlediğimiz kestane ağacının bol olduğu bölmelerde yakında proje çalışmalarımız başlayacak. Bu tip çalışmalarla ormanlarımızın daha gür ve kaliteli olmasını amaçlamaktayız. Havaların ısınması ile çıkabilecek orman yangınlarına karşı çok duyarlı olmanızı istiyorum. Bu konuda sizlerin yardımını bekliyorum ve zaten işbirliği içinde çalışmalıyız’’ dedi.
Toplantı ormanların korunması esasları, orman suçları ve cezaları, ormandan faydalanma esasları, orman köylülerinin kanuni hakları, orman yangınları konusunda bilinmesi gerekenler ve hareket esasları, orman halk ilişkileri, dikili satış esasları ve uygulaması, arıcılık-orman ilişkileri ve bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü’nün yeni karar ve uygulamaları gibi konuların anlatılması ile sürdü.
Uzundere Köyü Muhtarı Nevzat Güney yaptığı konuşmasında ‘’Bizler bu toprakları vatan kabul etmiş insanlarız. Kimimiz ilçeye, birçoğumuz ise gurbet diyarları olan büyük şehirlere göç etmişiz. Ama asıl vatanımız burası. Kışın buradan ayrılsak bile yaz aylarında soluğu burada alırız. Bu yaptığınız eğitim çalışmasından çok memnun kaldık. Bu köyde arıcılık işi ile uğraşan epeyce insan var. Dedelerimiz zamanından bu yana ağaçlarını çocuklarımız gibi büyütüp koruduk. Onların üzerinde kovanlarımız var. Bu ağaçların bir şekilde korunmasını istiyoruz. Ayrıca köylüler olarak yapacak ve yakacak olarak haklarımızın artırılmasını talep ediyoruz’’ dedi.
Bu konuşmadan sonra tekrar söz alan Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt ‘’Biz arıcılık faaliyetlerini daha rahat yapabilmeniz için bir dizi faaliyetler içerisindeyiz. Bu amaçla muhtarımız da konuya değindi; özellik taşıyan kayın ağaçlarımızı ve sizlerin kovan koyduğu bu ağaçları bir tür koruma altına alıyoruz. Sizler merak etmeyin bu iş için ağaç levhalar yaptırdık ve bu ağaçlara asıyoruz. Sizler yeter ki bal üretimi yaparak hem kendi ekonominize ve hem de memleket ekonomisine katkıda bulunun. Çünkü güzel ülkemizin kalkınması üretimden geçmektedir’ dedi.
Köylüler yaptıkları konuşmalarda ortak sorunlara değindiler ve özetle ‘Bazı yazılmayan çaylıklarımız ve çok eskiden beri otlak olarak kullandığımız açıklıklarımız var. Bunların 2B çalışması ile çözülmesini istiyoruz. Göç sonucu nüfusumuzun daha da azalmasını istemiyoruz.
Kestane ağaçlarımız kuruyor, bunlara çare bulunmasını istiyoruz. Devletimiz bizi burada tutmak için haklarımızı artırmalıdır. Çünkü geçim kaynaklarımız çok kısıtlıdır. Çayeli Orman İşletme Şefliğimizin bu tip çalışmalar yaparak bizleri aydınlatmasına çok teşekkür ediyoruz. Şefimizden arıcıların sorunlarının çözümünde yeni kararları duymaktan çok memnuniyet duyduk. Ayrıca teşekkür ediyoruz’’ dediler.
Toplantı bitiminde toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ayrıca toplantıya katılan Çayeli Orman İşletme Şefliği personeli toplantının bitiminde köy mezarlığını ziyaret ederek bu mezarlıkta bulunan Gazi Hüseyin Ümit’in kabri başında dua ettiler. (kaynak: cayhaber.com)
*
senozderesi.com haber merkezi